top of page

10 INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE VARICELA

Updated: Feb 25


varicela copii bebelusi eruptii cutanate febra varilix medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo source: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox

Având in vedere numărul crescut de cazuri de Varicela atât pe plan local cât și la nivel national am decis sa va ofer câteva informații utile despre aceasta boala. Nu este neaparat o situatie surprinzatoare aceasta explozie a cazurilor de Varicela, care apare dupa o pandemie de 2-3 ani in care copiii au frecventat mai putin colectivitatea iar subiectul vaccinurilor optionale a fost uitat.


1. CE ESTE VARICELA?

Este o boala infectocontagioasa a copilăriei, și nu numai, produsă de virusul Varicelo-Zosterian. După infecție virusul rămâne inactiv in corp iar in perioade de imunitate scazuta se poate reactiva producând Zona Zoster.

In termeni populari Varicela este numita și “varsatul de vânt”.


2. CUM SE MANIFESTA VARICELA?

varicela copii bebelusi eruptii cutanate febra varilix medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Erupțiile cutanate sunt semnul specific in Varicela, acestea putând fi asociate cu febra, dureri de cap, de gât sau de burta, frisoane, inapetența.

Eruptia caracteristica varicelei: in prima zi eruptii maculoeritematoase( bubițe mici rosii) care pot fi ușor confundate cu erupțiile din alte viroze eruptive. Ulterior se transforma in papule sau vezicule cu lichid clar care in zilele următoare formează cruste.

In cazurile ușoare copiii pot avea doar câteva eruptii cu sau fără febra iar in cazuri mai severe eruptia poate fi generalizată, din cap pana in picioare, inclusiv pe mucoase și in zona genitala, cu senzație intensa de mâncărime și disconfort.


3. CUM SE TRANSMITE?

Varicela se transmite pe cale aeriana prin particule din tractul respirator sau prin contactul direct sau indirect cu leziunile cutanate.

Fiind un virus extrem de contagios, un copil cu varicela transmite boala la 80-90% dintre contracții neimunizați.


4. CÂND SI CAT TIMP ESTE CONTAGIOS UN COPIL CU VARICELA?

Virusul se transmite din tractul respirator cu 2 - 3 zile inainte sa apăra erupțiile cutanate și ulterior continua sa fie contagios pana când erupțiile ajung in faza de cruste( aproximativ 5 zile după apariția eruptiei).


5. IN CAT TIMP APAR PRIMELE SIMPTOME DUPĂ CONTACTUL CU O PERSOANA CU VARICELA?

In decurs de 5 - 21 de zile de la contact.


6. CE TREBUIE SA FAC ACASĂ DACĂ COPILUL MEU ARE VARICELA?

Ramaneti acasă și evitați contactul cu alte persoane atâta timp cât copilul este contagios.

-> pentru febra: in caz de varicela este indicat sa folosiți doar preparate pe baza de Paracetamol. Ibuprofen și Aspirina sunt contraindicate in Varicela.

-> pentru eruptii: soluții calmante ( cu mentol sau calamina) și cicatrizante( Cicaplast); Medicația antialergica la indicația medicului pentru senzatia intensa de prurit.

Pentru a evita suprainfectia eruptiei tăiați unghiile copiilor.


7. ARE VOIE COPILUL CU VARICELA SA FACĂ BAIE sau SA IASĂ AFARA?

Da. Baia nu este contraindicata in varicela, dinpotriva poate calma senzatia de mâncărime, însă se recomanda dușuri scurte cu apa la temperatura camerei. Atenție mare, după baie, pielea se tapoteaza ușor ușor cu un prosop moale pentru a evita lezarea erupțiilor.


Copilul cu varicela poate sa iasă afara, dacă nu va întâlniți cu alte persoane. Și aici ma refer in special la cei care locuiesc la casa și pot sa iasă in curtea casei. La capitolul mituri, chiar daca in termeni populari boala se numește “vărsat de vânt”, vântul sau bluzele rosii nu agravează dar nici nu vindeca boala.


8. CE COMPLICAȚII POT SA APĂRA IN CAZ DE VARICELA?

Suprainfectia leziunilor, pneumonie, encefalita, hemoragie sau afectiuni neurologie și hematologice.


9. CINE PREZINTĂ RISCUL DE A DEZVILTA FORME SEVERE SE BOALA SAU COMPLICAȚII?

Nou nascutii( vârsta < 1 luna), copiii peste 12 ani, adultii si varstnicii; femeile însărcinate și pacienții cu tratamente sau boli care afectează sistemul imunitar - corticoterapie, chimioterapie.

Din acest motiv se recomanda izolarea copiilor cu variceala sau sa evitati pe cat de mult posibil contactul cu aceste grupe de persoane care au riscul de a dezvolta complicatii.


10. CUM POATE FI PREVENITA VARICELA?

Prin vaccinare. Exista vaccin disponibil impotriva varicelei DAR care NU este gratuit, nefiind inclus in schema naționala de vaccinare in România. Subliniez faptul ca vaccinurile pe care le primește copilul pana la vârsta de 1 an NU îl protejează de Varicela. Varilix, vaccinul disponibil impotriva varicelei, se poate administra oricând după vârsta de 9 luni, și sunt necesare 2 doze. Conform ECDC schema de vaccinare ideala este administrarea primei doze intre 12-15 luni si a doua doza intre 4-6 ani. Chiar daca copilasul tau nu a fost vaccinat pana acum, vaccinul poate fi recuperat oricand. Cost vaccin 200 ron/ doza.


‼️De menționat ca după contactul cu un caz confirmat cu varicela, se poate preveni infectia/ o forma severa de boala dacă copilul este vaccinat in primele 5 zile de la contact.


👩🏼‍⚕️ Anuntați medicul dumneavoastra dacă credeți ca copilul are o erupție specifica varicelei sau alte simptome.




3,426 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page