top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

BAIA BEBELUSULUI

Updated: Apr 7

Îngrijirea zilnică a bebelușului este o preocupare serioasă și esențială care contribuie la igiena și dezvoltarea armonioasă. Priviți aceast moment ca o oportunitate de a vă apropia de copil, o ocazie da a-i arăta dragostea si tandrețea voastră.

baie  bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Pregatirea pentru baie


Începeți prin a aduna toate lucrurile de care aveți nevoie( prosoape, scutece, haine curate etc) și așezațile lângă vănița cu apă. Pregătiți un prosop întins gata pentru a usca bebelușul după baie.

Asigurați-vă că în cameră este o temperatură confortabilă.( aprox. 22-23°C)

Adăugați în cada bebelușului in jur de 5cm apă caldă. Testați temperatura apei cu încheietura mâinii sau cu cotul – ar trebui ca apa să fie la o temperatură de aproximativ 36-37°C si să nu fie fierbinte la contactul cu pielea. Cum sa tinem minte asta? Apa ar trebui sa fie cat mai aproape de temperatura corpului, adica 36°C, simplu :)

O dată ce baia este pregătită dezbracați bebelușul. Susțineți capul și umerii cu o mână și corpul cu cealaltă mână, și ușor introduceți bebelușul în apă.


Reguli de baza pentru baia bebelusului:

Cu dischete de bumbac ușor umezite ștergeți ochișorii din interior spre exterior. Folosiți câte o dischetă diferită pentru fiecare ochi. Pentru a spăla parul copilului așezati-l ușor pe spate, pe mâna voastră și puneți apă încet cu mâna. Folosiți un prosop moale pentru a spăla bebelușul pe față, gât, trunchi și piciorușe, lăsând la urmă zona genitală.


Bebelușii se pot îneca în mai puțin de 5-10cm de apă. Nu lăsați bebelușii nesupravegheați în apă. Dacă e nevoie să plecați din baie, înfășurați copilașul într-un prosop și luați-l cu voi.


În primele săptămâni nu e nevoie să folosiți săpun/gel de duș/ șampon pentru baia bebelușului. Dacă totuși decideți să folosiți un produs de igienă, atenție mare la susținerea copilului deoarece poate fi foarte alunecos și greu de ținut, iar un alt aspect important ar fi posibilitatea de a provoacă alergii sau dermatite. Pentru pielea uscată/dermatite ale nou născutului cereți sfatul unui medic pediatru sau dermatolog. Ulterior puteti opta pentru produse preparate in farmacie sau dermatocosmetice. Pielea bebelusului este foarte sensibila, e important sa alegeti un produs potrivit pentru pielea lor. Foarte important: crema fara parfum si fara culoare!


Cat de des si cand trebuie sa facem baie? In prima luna de 2-3 ori pe saptamana este suficient. La inceput probabil cel mai bun moment pentru baie este in timpul zilei cand bebelusul este treaz si intre 2 alaptari. Ulterior baia poate face parte din rutina de pregatire pentru somn.


Ce facem dupa baie? Punem bebelusul pe un prosop uscat moale si curat, il infasam usor si il stergem prin tamponare usoara. Ulterior il imbracam cu hainite curate si ii dam un pupic pe pielea fina si curata ce miroase a... bebelus.


Acum sunteți mai pregătiți pentru băița de azi? Distracție plăcută!


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 

consult rutina control medical bilant pediatric bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu









633 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page