Este Săptămâna mondiala a alăptării! Cu aceasta ocazie as vrea sa va dau câteva sfaturi care sa vina in ajutor vostru, fie ca sunteți la începutul alăptării sau întâmpinați dificultăți pe parcurs.
Primul pas pentru un start bun in alaptare este informarea!
Deși alăptarea este un lucru natural, firesc, nu întotdeauna decurge atât de simplu și natural cum pare. Din păcate, in unele maternitati mamele nu primesc mereu sprijinul de care au nevoie in ceea ce privește alăptarea sau primesc sfaturi contradictorii. Din acest motiv este important ca înainte de a naște sa ai un bagaj de cunoștințe de baza despre ce presupune tot acest proces. Participând la un curs prenatal pe aceasta tema vei reuși sa : - dobândești informațiile de care ai nevoie - sa îți creezi o viziune realista despre primele zile cu un bebelus și cum decurge alăptarea - faci fata mai ușor piedicilor in alaptare - ignori sfaturile greșite - sa ai mai multa încredere in tine
Va sfătuiesc sa participați împreuna cu partenerul la aceste cursuri, pentru ca un tătic informat va reuși sa va ofere încredere in momentele dificile.
Alegeți sa va informați din surse avizate, de la medici, moașe și consultanți in lactație. E important sa aveți informațiile de baza înainte de a citi diferite articole sau bloguri in care este expusă experiența personală a unei mămici. Totodata, atunci când cunoști beneficiile și importanta alăptării vei reuși sa iei cea mai buna decizie pentru voi, atunci când alegi cum vrei sa îți hrănești copilul.
Pana când fiecare mamica se obișnuiește cu o noua viața, un alt program, o alta rutina este puțin haos. In plus ai o responsabilitate noua: de crescut un copil. Și pe cât de harnică și organizata erai tu, înainta sa apăra bebe, dintr-o data parca nu mai ai timp de nimic. Pentru o perioada, pana te acomodezi cu viața de mamica.
Din acest motiv atunci când vine vorba de alaptare este extrem de important sprijinul întregii familii. Așa cum ziceam mai sus, un tătic corect informat creste șansele ca alăptarea sa decurgă mai ușor și pe o perioada mai lunga. Alăptarea este și treaba tăticilor! Ce face tata? Pregătește micul dejun, îsi încurajeza partenera și o iubește. Dacă mama stochează laptele muls tăticul poate hrăni bebelușul in unele momente. Ce fac bunicii? Vin pe rând in vizita, rămân doar dacă voi vreți asta, nu vin cu mama goală- aduc de mâncare și dacă ajuta și la treburile casnice e minunat. Ce nu fac bunicii? Nu critica și nu dau sfaturi “pe vremea mea...”, “da-i ceai ca se liniștești” etc etc Ce fac prietenii și mătușile? Vin in vizita anuntați, nu stau mult. Nu se grăbesc sa vina in vizita chiar din primele zile când mama ajunge acasă cu copilul.
Chiar dacă alăptarea este un proces natural, firesc, nu întotdeauna alăptarea decurge natural sau ușor. Bebelușul se naște cu câteva reflexe care îl ajuta sa se atașeze la sân, însă chiar și pentru el tot acest proces de a mânca necesita un pic de exercitiu.
Totodata, mamei ii trebuie puțin timp sa învețe cum sa atașeze copilul la sân și sa își cunoască copilul pentru a identifica semnele precoce de foame ale bebelușului pentru a sti când trebuie sa-l pună la sân.
Aveți răbdare cu voi și bebelușul vostru! iar atunci când intampinati probleme in alaptare nu ezitați sa solicitați ajutorul unei consultant in alaptare.
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Comments