photo: https://www.healthline.com/health/parenting/potty-training/products
Predominant in sezonul cald, dar nu numai, întâlnim la copii gastroenterocolite care se pot manifesta prin scaune diareice, dureri de burtica, febra, vărsături și/sau lipsa poftei de mâncare. Voi aborda in aceasta postare strict diareea care apare in contextul infecțiilor virale sau bacteriene.
Ce putem face acasă?
1. HIDRATAREA & SARURILE DE REHIDRATARE In cadrul acestui sindrom diareic se pierd mai multe lichide și electroliți motiv pentru care hidratarea si sarurile de rehidratare rămân unul dintre cei mai importanți pași in tratament. Asigurati-va ca in aceste perioada copilașul voastră bea cel puțin necesarul zilnic de lichide la care se adauga lichidele pierdute prin scaune/ vărsături. Atunci când vine vorba de scaune diareice nu contează neaparat numărul lor cât contează cantitatea/ volumul scaunelor. Evoluția spre deshidratare este rapida in cazul in care copilașul are scaune diareice in cantitate mare! Insistați cu administrarea de lichide și săruri la 30-60 minute, oferite cu sticluța, cănița, paiul, seringa, pipeta etc.
Necesarul zilnic de lichide in funcție de greutate: 5kg - 500ml/zi 10 kg - 1000ml/zi 15 kg - 1250ml/zi 20kg - 1500ml/zi 25kg - 1600ml/zi 30kg - 1700ml/zi 35kg - 1800ml/zi 40kg - 1900ml/zi
2. ALIMENTATIA
In cadrul acestor enterocolite, frecvent, copiii nu au pofta de mâncare. Daca mai venim cu un meniu “gustos”: orez simplu cu carne fiarta sau piure de morcov calea spre refuzul alimentatiei este sigura. Din acest motiv ghidurile actuale recomanda trecerea la alimentatia uzuala a copilului la scurt timp după rehidratare. Dacă totuși refuza alimentele nu ne panicam. Lichidele și sărurile de rehidratare rămân principalul tratament in primele zile. Alimente de evitat: dulciurile, sucurile de fructe, fructele dulci- pepene, mere, struguri; alimente nesănătoase - fast-food, prăjeli, sosuri, etc. Toate aceste alimente extrem de dulci au un efect laxativ și pot creste numărul scaunelor diareice. !!! Lactate pot sa faca parte din alimentatia copilului chiar daca are diaree. Inclusiv lactatele cu lactoza. Recomandarea de a evita lactoza ramane strict pentru gastroenterocolitele grave sau cele care dureaza de cateva saptamani deoarece in aceste cazuri apare o intoleranta temporara la lactoza. Bineinteles ca la copiii alăptați NU se întrerupe alăptarea, deoarece la un copil alaptat laptele de mama ramane cel mai bun lichid de rehidratare.
3. ANTIDIAREICELE SI PROBIOTICELE
Acestea se pot oferi la recomandarea medicului, o doza adaptata in functie de greutatea copilului.
4. ANTIBIOTICE
Avand in vedere ca aproximativ 70% din bolile diareice la copiii sub 5 ani sunt de cauza virala, rar este nevoie se administram antibiotice. Nu trebuie sa administram antibiotica in orice gasroenterocolita care se manifesta cu febra. In plus, administrate atunci cand nu e cazul pot agrava starea copilului( sindromul hemolitic uremic)!
O greseala frecvent intalnita in randul parintilor - administreaza Furazolidon atunci cand copiii au diaree. Furazolidon - este un antibiotic și nu se administrează fără recomandarea medicului.
Semne de alarma
Daca un copilas are scaune diareice si manifesta unul sau mai multe dintre semnele sau simptomele de mai jos trebuie sa va prezentati de urgenta la medic: - refuzul lichidelor - somnolenta
- respiratie cu miros de “acetona”
- scădere in greutate - scaune cu sânge - dureri abdominale intense
- febra > 39.5oC
- diaree ce durează de peste 2-3 săptămâni
Comments