top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

CONSTIPATIA LA COPII

Updated: Apr 7


constipatie copii laxative supozitoare olita doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo source: https://www.healthline.com/health/childrens-health/remedies-for-baby-constipation#seeking-help

Constipatia este o problema frecvent întâlnită la copiii cu vârste sub 5-6 anișori, afectand aproximativ 3% dintre copii. In unele cazuri constipatia debuteaza in jurul varstei de 1 an fiind o afectiune care creaza mult disconfort copilului.


In acest articol veti descoperi ce este constipatia si de ce apare, cum poate fi prevenita dar si care sunt cele mai importante principii de tratament pentru un tratament corect.


CE ESTE CONSTIPATIA?


In primul rând as vrea sa înțelegeți ca in cazul bebelusilor alaptati exclusiv nu vorbim de constipatie pentru ca este absolut normal ca acestia sa aiba un scaun pe saptamana sau chiar dupa fiecare alaptare.

Totodata, la bebelusii alimentați cu lapte praf este de așteptat un scaun la 1-3 zile; dacă scaunul este de aspect normal fără prea multe dureri de burtica nu este cazul sa vorbim de constipatie.


Conform ultimului ghid ESPGHAN ( Societatea Europeana de Gastroenterologie Pediatrica) constipatia la copii este definita ca prezenta a cel putin 2 criterii dintre urmatoarele:

- scaune de consistenta dura

- 2 sau mai putin de 2 scaune/ saptamana

- crampe abdominale frecvente sau dureri in timpul defecatiei

- istoric de retentie prelungita a scaunelor

- un episod de incontinenta fecala pe saptamana( criteriul se aplica doar in cazul copiilor care au un control voluntar al defecatiei)

- mase dure( fecaloame) palpabile la nivelul abdomenului.

Pentru a confirma diagnosticul de constipatie aceste simptome trebuie sa fie prezente de cel putin 1 luna la copiii sub 4 ani si cle putin 2 luni la copiii cu varsta peste 4 ani.


DE CE APARE CONSTIPATIA?


Constipatia la copii poate fi manifestarea unei boli( malformatii ale intestinului, afectiuni neurologice sau endocrine, intolerante sau alergii alimentare) sau efectul advers al unor medicamente. Daca sunt excluse aceste cauze vorbim despre constipatie functionala. Din acest motiv, in cazul in care copilul dumneavoastra se confrunta cu aceasta problema este indicat sa va adresati unui medic pediatru pentru a exclude alte cauze ale constipatiei si recomandarea unui tratament optim.


Constipatia functionala poate fi cauzata de:

- dieta saraca in fructe si legume

- amanarea repetata a defecatiei

- modificarea rutinei zilnice dar si evenimente cu un important impact emotional, cu ar fi de exemplu inceperea gradinitei

- tentativa de a renunta prea repede la scutec( inaintea varstei de 2 ani)


CUM PUTEM PREVENI CONSTIPATIA?


ALIMENTATIA. Alimentatia joaca un rol important in tranzitul intestinal al copilului. Asadar un aport optim de fibre din cereale, fructe si legume este esential dar si aportul zilnic de lichide. Nu uitati ca o dieta cu exces de fainoase, proteine sau grasimi nesaturate poate favoriza constipatia.


Alimente care pot ajuta la stimularea tranzitului sunt in general fructele/legumele dulci: prune, pere, piersici, portocale, cartof dulce. Puteti sa le oferiti coapte sub forma unui piure sau chiar cativa ml de suc cu pulpa.


In cazul bebelusilor atentie la felul in care preparati laptele praf: o lingurita rasa la 30ml apa. Un lapte praf preparat prea concentrat poate fi cauza constipatiei la bebelusi. Nici trecerea de la lapte praf sau lapte de mama la laptele de vaca nu e intodeauna usoara. Laptele de vaca in cantitati optime( max 400-500ml/zi) sau chiar excesul de lapte de vaca este o alta cauza a constipatiei la copiii mici. Am scris mai multe despre laptele de vaca aici.


ACTIVITATEA FIZICA. Nu ignorati nici importanta activitatii fizice zilnice. Bineinteles ca aici ne referim mai mult la copilasii ceva mai maricei care descopera televizorul si tableta si au o rutina zilnica mai sedentara.


RENUNTAREA LA SCUTEC. Renunțarea prea devreme la scutec este frecvent o problema, ceea ce poate chiar prelungi achiziția reflexului voluntar de defecatie și după vârsta de 3 ani.

In plus, începerea grădiniței poate perturba inclusiv rutina la olita cât și alte achiziții. Atenție la echilibrul emoțional al copilului in aceasta perioada si nu insistati pe trainingul la olita inaintea varstei de 2 ani, deoarece din punct de vedere neurologic, copiii inca nu au sistemul nervos dezvoltat suficient pentru achizitia reflexului voluntar de defecatie. Nu este nici o competitie intre copii " cine scapa primul de scutec". Toate la timpul lor.

constipatie copii pozitie corecta olita doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
POZITIA CORECTA LA TOALETA/ OLITA photo source: https://www.uptodate.com/contents/constipation-in-infants-and-children-beyond-the-basics/print


RUTINA SI POZITIA CORECTA PE OLITA. Odata cu deprinderea acestei achizitii este important sa o integrati intr-o rutina. Astfel este indicat sa pozitionati copilul pe olita zilnic de 2-3 ori timp de 5 minute, dupa mesele principale. in acest moment incercati sa NU ii distrageti atentia prin tableta/ telefon sau alte jucarii. Pozitia pe olita trebuie sa fie una corecta care ajuta la contractia muscilor implicati in defecatie. Evitati folosirea unui colac pentru copii asezat pe vasul de toaleta deoarece nu ii asigura copilului o pozitie corecta. In pozitia corecta genunchii sunt ridicati mai sus de coapse, picioarele ating podeaua si coatele sunt asezate pe coapse.


COPILUL MEU ESTE CONSTIPAT. CE SA FAC?


Atunci când este intr-adevăr vorba de constipatie este extrem de important sa va adresați medicului pediatru pentru abordarea corecta a problemei.

constipatie copii doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Un tratament corect evita complicatile secundare constipatiei dar si cercul vicios in care intra majoritatea copiilor care sufera de constipatie: scaunele dure creaza defecatie dureroasa iar asfel copilul va asocia emisia de scaun cu durere, in consecinta la fiecare senzatie viitoare de defecatie va incerca sa amane acest lucru. Amanarea defecatiei mentine constipatia. In acest cerc vicios isi are rolul tratamentul in 2 faze:


1.Tratamentul de dezimpactare - are rolul de a reduce consistenta materilor fecale blocate in intestin, pentru a usura eliminarea lor fara a produce durere in timpul defecatiei. Tratamentul de dezimpactare presupune administrarea de supozitoare, microclisme sau laxative in doza mare.

! Nu este indicat sa folosiți supozitoare/ microclisme perioade mai lungi de 5-10 zile.

Va atrag atentia asupra acestui lucru deoarece in practica medicala intalnesc parinti care folosesc supozitoare foarte frecvent si pe termen lung. Supozitoarele NU ajuta la tratamentul de mentinere si nici la rezolvarea problemei pe termen lung.


2. Tratamentul de intretinere - ajuta la atragerea apei in intestin și in consecința la scăderea consistenței scaunelor. Acest tratament actioneaza direct in intestin si astfel se evita cercul vicios prin reducerea durerii și usurarea defecatiei.

😬Din păcate uneori este suficient unul sau câteva scaune care sa provoace durere in timpul defecatiei iar ulterior copilul va amâna emisia de scaun pentru a evita durerea. De aici importanta tratamentului laxativ, tratament ce se impune pe o durata mai lunga de timp.



Conform ghidurilor actuale tratamentul laxativ de intretinere trebuie tinut cel putin 2 luni. Subliniez CEL PUTIN 2 luni, zilnic, continu, neintrerupt. Dupa 2 luni, dupa reeavaluarea pediatrica, la recomandare amedicului se poate reduce doza de laxativ. NU se intrerupe brusc. Acesta fiind un alt principiu important al tratamentului in constipatie. In cazul in care constipatia reapare la reducerea dozelor se revine la doza care asigura un tranzit intestinal optim si ulterior tratamentul se poate continua pe perioada lunga de timp.


Tratamentul laxativ, urmat la recomandarea medicului in doza potrivita, poate fi continuat luni sau chiar ani de zile, nefiind asociat cu efecte adverse. Tratamentul laxativ NU cauzeaza dependenta.

constipatie copii scaune cu sange febra doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Contipatia netratata poate avea complicatii precum: infectii urinare repetate, fisuri anale, prolaps rectal sau uneori chiar distensia colonului sau rectului, situatie ce întreține constipatia.


In concluzie, daca aveti un copilas care sufera de constipatie acordati o mai mare atentie factorilor prin care poate fi prevenita constipatia si adresativa unui medic pediatru pentru tratamentul adecvat. In cazul in care constipatia se asociaza cu semne de alarma, urgentati prezentarea la medic.




Recent Posts

See All

3 Comments


sarahantoniamariav
Mar 31, 2022

Fetita mea are 2 ani și 3 luni este alaptata exclusiv la San și refuza mâncarea nu mănâncă mai deloc ....caca nu face decât 1 data la 1-2 săptămâni și atunci ajutat cu iberolax praf in apa timp de 2.3 zile am fost și la.medici și toți îmi spun sa I dau mâncare dar ea pur și simplu refuza vrea doar sân nu mai stiu ce sa fac 😦

Like
sarahantoniamariav
Apr 04, 2022
Replying to

Este de consistenta moale ..de mâncat mănâncă mancare foarte puțin și doar alimente ce ar constipa dar nu mereu are zile când pur și simplu vrea doar laptele matern iar noaptea la fel se trezestea fiecare ora sa manance nu mănâncă mult dar doar asa adoarme la loc...în schimb e un copil activ ...va mulțumesc frumos pentru sfaturi

Like
bottom of page