top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

CAND ESTE ICTERUL NEONATAL O PROBLEMA?

Updated: Apr 7


icter nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu


Icterul la bebelusi este un subiect destul de popular in randul proaspetelor mamici, insa astazi m-am hotarat sa va ofer cateva informatii probabil mai putin cunoscute dar extrem de importante.


CE ESTE ICTERUL?

Icterul neonatal este definit ca si coloratia galbuie a tegumentelor si a sclerelor( albul ochisorilor) cauzata de cresterea nivelului de bilirubina din sange, conditie ce apare la nou nascuti.


Icterul apare in urma cresterii nivelului seric al bilirubinei, care in perioada neonatala este consecinta unor multiple fenomene ce au loc in organism. In mod normal bilirubina din sange ajunge la nivel hepatic unde este transformata sub actiunea unor enzime si protenie, iar ulterior prin calea biliara bilirubina este excretata in intestin si eliminata prin scaune. Si iata motivul pentru care scaunele bebelusilor cu icter(fiziologic) sunt verzui.



CAND APARE ICTERUL NEONATAL?

De obicei in ziua 2-4 de viata, exact in ziua in care trebuie sa va externati din maternitate :(. Cam aceasta este cea mai frecventa poveste despre icter " in ziua externarii a venit doamna doctor si ne-a spus ca trebuie sa mai ramanem 1-2 zile pentru ca bebelusul meu are icter" si apoi apare intrebarea:

" Este grav? "

Icterul apare la 50-60% dintre bebelusii nascuti la termen si la 80% dintre bebelusii prematuri. Mai simplu, 1 din 2 bebelusi va avea icter. Cel mai probabil aparitia icterului NU este un lucru grav insa este important sa stiti de ce apare icterul.

Icterul dispare la unii bebelusi in decurs de cateva zile, insa la majoritatea copiilor cu icter acesta se remite in decurs de 2-3 saptamani.


Vorbim de icter neonatal fiziologic( normal, fara probleme) atunci cand icterul apare dupa 24h si dureaza maxim 2 saptamani la bebelusii nascuti la termen si 3 saptamani la prematuri, iar nivelul bilirubinei nu depaseste o anumita limita. Atunci cand icterul apare in primele 24h, se asociaza cu valori extrem de crescute ale bilirubinei sau se prelungeste dupa saptamana 3 de viata vorbim despre icter neonatal patologic.

icter nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

DE CE APARE ICTERUL?

- distructia crescuta de eritrocite - dupa nastere bebelusii au un nivel crescut de hemoglobina, implicit si de celule rosii, care in pirmele zile dupa nastere se distrug intr-un ritm mai accelerat iar in urma acestei distructii de eritrocite rezulta bilirubina. Acesta fiind principalul mecanism si principalul motiv pentru care icterul neonatal este atat de frecvent.

- imaturitatea hepatica - ficatul joaca un rol important in mecanismul de degradare( conjugare) al bilirubinei, insa in primele saptamani dupa nastere, anumite enzime si proteine hepatice implicate in acest proces inca nu functioneaza optim si uneori nu pot face fata unui nivel crescut de bilirubina.

- nasterea prematura - la bebelusii nascuti prematur cele doua mecanisme de mai sus sunt mai prelungite

- incompatibilitatea de Rh si/sau grupa de sange - in cazurile in care bebelusii au un Rh si/sau grupa de sange diferit decat cel al mamei, este posibil in organismul bebelusului poate aparea un proces de distructie al eritrocitelor mult mai intens decat in mod normal

- alaptarea - chiar daca inca nu exista un mecanism clar elucidat, se pare ca laptele de mama incetineste actiunea unor enzime hepatice ceea ce duce la o degradare mai lenta a bilirubinei si la icter prelungit

- tranzit intestinal incetinit - avand in vedere ca bilirubina se elimina predominant prin scaun, acei bebelusi care au scaune mai rare pot avea un icter mai intens sau mai prelungit;

- infectii - in primele 2-3 luni de viata infectiile se pot manifesta prin reaparitia sau intensificarea icterului

Alte cauze rare, dar care nu trebuie neglijate:

- defecte enzimatice sau boli metabolice - exista unele boli mai grave sau mai putin grave in care una dintre enzimele care interfera cu degradarea bilirubinei este afectata ( ex. sindrom Gilbert) sau in care este incetinit tot acest proces de degradare( ex. hipotiroidismul congenital)

- boli congenitale hepatice - avand in vedere ca ficatul, vezicula biliara si caile biliare sunt organe principale implicate in eliminarea bilirubinei, in cazul unor boli care afecteaza aceste organe pot aparea valori extrem de crescute ale bilirubinei pe termen lung.


CUM SE MANIFESTA ICTERUL?

icter nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Coloratia galbuie a tegumentelor este unul dintre principalele semne ale icterului. Acest semn apare initial la tegumentele de la nivelul capului iar atunci cand bilirubina are un nivel mai crescut, icterul se va extinde spre picioare si talpi. SSe va remite in sens invers, de la picioare spre cap, din acest motiv pielea de la nivelul fetei si sclerele cu tenta galbuie vor disparea ultimele.

Un bebelus cu icter este posibil sa aibe unul sau mai multe dintre urmatoarele semne si simptome:

- tegumente cu tenta galbuie

- sclere( albul ochiului) galbui

- somnolenta sau iritabilitate

- apetit alimentar redus

- scaune verzui

In general icterul neonatal este un buclucas care vrea sa saboteze alaptarea. De ce? Pentru ca nici nu apuci sa intelegi, nici tu nici bebelusul, cum decurge alaptarea caci apare icterul care il face pe bebelus sa fie mai somnolent si cu apetit mai redus. Si uite asa apare un ciclu vicios: bebelus greu trezibil --> mese rare --> bebelusul adoarme la san --> mananca putin --> are scaune rare --> icter prelungit. Si in tot acest cerc vicios bebelusul nu va creste suficient in greutate si se va gasi cineva sa iti spuna " laptele tau NU e bun". Bineinteles ca nu este asa! In cazul bebelusilor cu icter care sunt extrem de somnorosi mesele mici si dese sunt cheia micilor succese. Trezim bebelusul la 2-3 ore, il alaptam, pe timpul zilei si mai frecvent. Mesele la san, mici si dese, in care bebelusul va avea parte de lactoza, vor stimula tranzitul intestinal si vor ajuta la eliminarea bilirubinei.

COMPLICATII ALE ICTERULUI

Pe langa complicatiile usoare despre care am vorbit mai sus, somnolenta si inapetenta care pot duce la stagnare ponderala, in cazurile extreme in care bilirubina atinge niveluri serice inalte in ciuda tratamentului pot aparea efecte secundare neurologice( krinicterus sau icterul nuclear). Krinicterus este o complicatie rara( 1 din 10.000) care se poate manifesta prin convulsii, hipotonie marcata, retard neuropsihomotor, hipoacuzie sau pierderea auzului.


CUM SE DIAGNOSTICHEAZA ICTERUL NEONATAL?

In cazurile usoare de icter diagnosticul se pune doar clinic, atunci cand medicul observa tegumentele cu tenta galbuie.

In ultimii ani au aparut numeroase aparate, care ajuta la determinarea aproximativa a nivelului de bilirubina printr-o scanare a pielii bebelusului. O metoda simpla, neinvaziva, nedureroasa dar care momentan nu este disponibila in toate maternitatile din tara.

Si pentru ca tehnologia este intr-o continua dezvoltare, exista si o aplicatie pentru telefoanele mobile pentru identificarea icterului dar inca este in faza de cercetare.

Atunci cand icterul este mai extins, pentru determinarea nivelului seric al bilirubinei este necesara recoltarea de sange venos sau capilar.


CUM SE TRATEAZA ICTERUL?

Vestea buna este ca in cele mai multe cazuri chiar daca bebelusul are icter nu este nevoie de un tratament, nici macar de fototerapie.

Atunci cand icterul se intensifica se impune fototerapia sub actiunea caruia bilirubina este degradata la nivelul pielii. Fototerapia se efectueaza prin lumina fluorescenta, din spectrul albastru cu o lungime de unda intre 460-490nm.

icter nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu fototerapie

Fototerapia se poate face prin mai multe metode:

- plasarea unor lampi deasupra patutului

- plasarea bebelusului intr-un patut prevazut cu lampi

- infasarea bebelusului intr-o paturica cu lumina cu unde UVB

Pe parcursul fototerapiei bebelusul va ramane dezbracat si ii vor fi acoperiti ochisorii.

In cazul in care, in ciuda fototerapiei, bilirubina este in continua crestere si atinge niveluri foarte crescute la care riscul complicatilor este iminent, se impune exsangvinotransfuzia.

Acesta este un proces prin care pe o cale este extras sangele bebelusului, iar pe alta cale este transfuzat alt sange. Este o procedura laborioasa dar care este necesara in cazuri extrem de rare.

In functie de cauza principala care a determinat aparitia icterului pot fi necesare si alte tratamente medicamentoase ( antibiotice, imunoglobuline etc).

"Daca apare icterul acasa si tinem copilul la soare, ajuta?"

NU. Lumina soarelulinu are lungimea de unda potrivita sa degradeze bilirubina. In plus, expunerea nou nascutului direct sau prin geam la undele solare poate fi chiar periculoasa deoarece exista riscul de a provoca arsuri la nivelul pielii.



!!! SEMNE DE ALARMA, ADICA CAND MERGEM LA MEDIC DE URGENTA

icter nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
sursa foto: https://childliverdisease.org/yellow-alert/
  1. Persistenta icterului dupa 2-3 saptamani de la nastere.*

  2. Urina galbena/ inchisa la culoare( in mod normal urina bebelusilor trebuie sa fie transparenta).

  3. Scaune de culoare deschisa( vezi poza).

* persistenta icterului dupa 2 saptamani de la nastere este frecventa in cazul bebelusilor alaptati insa acest lucru nu exclude necesitatea unui consult pediatric.

In prezenta acestor semne de alarma, trebuie sa va prezentati la medic, deoarece se ridica suspiciunea unor patologii congenitale. Asa cum am discutat la cauzele rare ale icterului, chiar daca acestea apar la sub 5% dintre copiii cu icter, este extrem de important diagnosticul cat mai precoce. De ce? o sa va prezint doua dintre patologiile congenitale care produc icter prelungit pentru a intelege importanta diagnoticului precoce.

ATREZIA DE CAI BILIARE este o patologie hepatica, anomalie structurala a cailor biliare, care face imposibila eliminarea bilirubinei din ficat. In decurs de 3-4 luni aceasta boala poate duce la distructia celulelor hepatice si ciroza. Din acest motiv diagnosticul si tratamentul cat mai precoce sunt extrem de importante. In caz contrar acesti copii vor avea nevoie de transplant hepatic.

HIPOTIROIDISMUL CONGENITAL este o patologie endocrina care apare din incapacitatea organismului sa secrete hormoni tiroidieni. In aceste cazuri din primele luni de viata va aparea retard in dezvoltare dar si un important retard cognitiv. Diagnosticat in primele luni de viata face posibil initierea tratamentului substitutiv cu hormoni tiroidieni care ii va permite copilului o dezvoltare armonioasa.

Yellow Alert este o initiativa extrem de utila a unei organizatii care ofera foarte multe informatii utile despre aceste patologii hepatice.


STIATI CA in majoritatea cazurilor in care bebelusul are icter parintii nu sesizeaza coloratia galbuie a tegumentelor?

De ce? pentru ca intensificarea icterului apare treptat si parintii se obisnuiesc cu aspectul coloratiei pielii bebelusului. Exact asa cum atunci cand esti in vacanta la mare spui " vaiiii nu m-am bronzat deloc" si cand ajungi acasa toata lumea iti complimenteaza bronzul.( fara a subestima importanta cremelor SPF :P)

Din acest motiv subliniez importanta controalelor pediatrice de rutina, la varsta de 2 si 4 saptamani. Cu ocazia acestor controale de rutina una dintre misiunile principale va fi identificarea icterului dar si evolutia cresterii in greutate, sustinerea alaptarii si oferirea de informatii privina ingrijirea bebelusului.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 






Recent Posts

See All

Dr. ALEXANDRA CONSTANTIN

dr.alexandralatcu@gmail.com

Sibiu, Romania

Ne intalnim in fiecare zi pe retelele de socializare. Follow me:

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Vrei să știi când apare un articol nou?

Îți mulțumim că ai ales să te înregistrezi la newsletter-ul nostru!

bottom of page