Infectia cu Rotavirus este una dintre cele mai frecvente cauze a gastroenterocolitelor de cauza virala la copii. Afecteaza cu predilectie copiii cu varste cuprinse intre 6–24 luni si se manifesta prin varsaturi, scaune diareice si/sau febra. Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu Rotavirus ramane vaccinarea.
Despre Rotavirus
Acest virus are mai multe tulpini: G1 fiind raspunzatoare de aproximativ 75% din cazuri si G2, G3, G4 si G9 implicate in 10–15% din restul cazurilor. Ce importanta are asta? Este unul din motivele pentru care un copilaș poate avea de mai multe ori infecția cu Rotavirus, adică se infectează cu tulpini diferite. Un alt motiv al reinfectiilor este incapacitatea organismului de a creea o imunitate completa impotriva Rotavirusului, nici dupa infectia naturala nici dupa vaccinare.
Este un virus cu incidenta sezoniera, infectiile cu Rotavirus fiind mai frecvente primavara si iarna.
Cat de frecventa este infectia cu Rotavirus?
Inainte de aparitia vaccinului, pana la varsta de 5 ani aproape toti copiii treceau prin infectia cu Rotavirus. La nivel mondial, in fiecare an 125 de milioane de copii sunt diagnosticati cu Rotavirus dintre care peste 2 milioane sunt spitalizati.
Infectia este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 6–24 de luni.
Cum se transmite boala?
Virusul are o transmitere fecal-orala. Acesta este contactat prin atingerea obiectelor/suprafetelor contaminate deoarece virusul reuseste sa supravietuiasca cateva zile pe suprafete. Se transmite cu usurinta in casa, atunci cand un membu al familiei are infectia cu Rotavirus, la gradinite, spatii de joaca pentru copii si in spital.
Asa cum mentionam mai sus, infectia este mai frecventa la grupa de varsta 6–24 luni. De ce? Pentru ca la aceasta varsta in mod reflex si din alte motive copiii isi duc frecvent mana la gura sau isi baga diferite jucării in gura care pot fi contaminate. Virusul poate fi contactat si prin ingestia de apa si fructe/legume contaminate, asadar atentie la spalarea alimentelor. Spălarea mâinilor și „nu mai băga mâna in gurița” ne ajuta la prevenirea infectiei?
Igiena mainilor si spalarea alimentelor sunt elemente de baza in prevenirea infectiilor insa, in transmiterea Rotavirusului aceste masuri nu sunt suficiente. Studiile au demnostrat ca incidenta infectiei cu Rotavirus este similara in tarile dezvoltate si in tarile in curs de dezvoltare, acolo unde accesul la apa este mai dificil si conditile igienico-sanitare mai precare.
Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu Rotavirus ramane vaccinarea. Acest lucru a fost demonstrat in mai multe studii in care s-a observat o scadere cu pana la 90% a gastroenterocolitelor cu Rotavirus dupa vaccinare.
Semne si simptome:
lipsa poftei de mancare
dureri abdominale
semne de deshidratare
Aceste simptome pot aparea concomitent insa uneori boala se poate manifesta doar prin 2–3 simptome din cele mentionate mai sus. Frecvent, scaunele diareice sunt principala manifestare a bolii, tranzitul intestinal fiind accelerat ajungandu-se in unele cazuri la peste 20 scaune apoase/zi.
Chiar dacă este o infecție virală febra poate ajunge la 40 o. Aceste simptome asociate cu lipsa poftei de mancare si refuzul lichidelor sau varsaturile duc frecvent la deshidratare, in special la copiii mici, in unele cazuri fiind necesara spitalizarea.
In functie de severitatea bolii si de statusul imun al copilului, daca este vaccinat sau nu, boala poate avea o evolutie de 5 zile pana la 10–14 zile in cazurile mai grave.
Cat timp este contagios copilul?
Boala este deja transmisibila cu 2 zile inainte de aparitia scaunelor diareice si pana la 10 zile DUPA ameliorarea simptomelor. Asadar, atentie mare atunci cand schimbati scutecele copiilor care au Rotavirus! Virusul fiind eliminat prin scaun si dupa ce copilul nu mai are simptome. Simptomele apar repede de la contactul cu o persoana bolnava, in 1–2 zile. (perioada de incubatie)
Vaccinarea impotriva infectiei cu Rotavirus
Vaccinurile disponibile impotriva infectiei cu Rotavirus sunt:
Rotarix(1 tulpina)- recomandare de administrare 2 luni — 4 luni
Rotateq( 4 tulpini)- recomandare de administrare 2 luni — 4 luni — 6 luni
Ambele sunt vaccinuri cu virus viu atenuat si se administreaza pe cale orala. Se administreaza foarte usor, nu este necesara inca o intepatura, si pot fi administrate impreuna cu celelalte vaccinuri de la 2 luni respectiv 4 luni.
Este recomandat ca prima doza sa fie facuta dupa varsta de 6 saptamani, nu mai tarziu de 15 saptamani, cu o distanta de 1 luna intre cele 2 doze. Ultima doza de vaccin nu trebuie efectuata mai tarziu de 24 de saptamani(Rotarix) sau 8 luni(Rotateq).
Vaccinarea ofera o protectie in medie de 75% fata de virusurile Rotavirale.
Vaccinul se procura de la farmacie cu reteta de la medicul pediatru/ de familie. Pretul vaccinului se incadreaza intre 180ron/flacon(Rotateq) si 280ron/flacon(Rotarix)
Efecte adverse:
diaree, dureri abdominale, flatulenta — insa incidenta si intensitatea acestor simptome este infinit mai mica decat in cazul infectiei cu Rotavirus
urticarie, dermatita ( 1/100 cazuri — 1/10000 cazuri)
ocluzie intestinala 1 caz la 20.000–100.000 copii vaccinati. Este de subliniat faptul ca inainte de introducerea vaccinului, ocluzia intestinala la copii era mult mai frecventa( 1 caz la 1.900 cazuri), asadar ramane neclar daca acest vaccin modifica pertotal incidenta invaginatiei.
Contraindicatii:
Singura contraindicatie absoluta este o reactie anafilactica in antecedente dupa administrarea unui vaccin Rotaviral.
In concluzie, vaccinarea ofera o protectie de aproximativ 75% pentru gastroenterocolitele cu Rotavirus, care au o incidenta crescuta intre 6–24 de luni. Chiar daca in Romania riscul de deces prin deshidratare este scazut, vaccinarea va poate ajuta sa evitati un episod de imbolnavire al copilului vostru, un episod extrem de neplacut pentru intreaga familie sau chiar spitalizarea. Nu uitati ca vaccinarea impotriva Rotavirusului NU este inclusa in schema nationala de vaccinare si trebuie finalizata administrarea celor doua(Rotarix)/ trei(Rotateq) doze pana la varsta de 6 luni.
Discutati cu medicul pediatru/ de familie despre oportunitatea de a administra acest vaccin copilului dumneavoastra.
!Acest articol nu este o reclama pentru unul din produsele mentionate mai sus!
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Comments