Dupa varsta de 4 luni incepe o perioada minunata, in care in fiecare saptamana bebelusul are cate o achizitie noua. Avand in vedere acest progress accelerat este important sa folosim jocul si jucariile in favoarea dezvoltarii bebelusului. Stiu ca de multe ori va intrebati “oare ce sa ma mai joc cu el?”. In acest articol va ofer cateva sugestii de jucarii si activitati simple pe care le puteti face cu copiii vostri pentru a stimula dezvoltarea abilitatilor specifice acestei varste.
JUCARII
Inainte de a va sugera ce jucarii sa alegeti, v-as spune ca in aceasta perioada este indicat sa evitati jucariile zgomotoase, jucariile mari, din plastic dur dar si jucariile in culori puternice. Inconjurati de astfel de jucarii bebelusii se vor simti ca noi adultii intr-un parc de distractii: hiperstimulati; acest lucru poate impacta adormirea, somnul sau chiar starea lui de veghe cauzand neliniste sau agitatie. La capitolul siguranta, va recomand sa evitati jucariile care se pot desface in obiecte mici ce prezinta risc de inghitire/ inec.
Haideti sa acordam mai multa atentie atunci cand alegem jucariile si sa nu-i coplesim cu un munte de jucarii inutile. Mai bine mai putine si inteligente( daca le putem spune asa).
Este suficient daca aveti un numar de 5 jucarii pe care sa le tot rotiti saptamanal. Prea multe jucarii il pot suprasolicita, se va juca putin timp cu fiecare jucarie, sarind repede de la una la alta.
Cateva jucarii simple ajuta la descoperirea jocului independent, antrenand creativitatea, rabdarea si dezvoltarea abilitatilor specifice varstei.
JUCARIE TEXTILA FOSNAITOARE
O jucarie simpla, care va fi exact ce are nevoie bebelusul tau pentru explorarea texturilor noi dar si descoperirea sunetelor odata cu atingerea zonei care fosneste. Ajuta la invatarea fenomenului cauza-efect: prind jucaria de aici – fosneste. Avand un pestisor mic atasat si cateva etichete vor stimula atentia bebelusului care in jurul varstei de 6 luni devine atras de detalii mici, cum ar fi etichetele. Poate fi achizitionata de aici.
JUCARIE DIN SILICON PENTRU DENTITIE
O floricica de silicon cu texturi diferite; fiind varsta la care bebelusii invata sa duca mana la gura, aceasta este o jucarie de dentitie, numai buna de rontait ce ajuta la imbunatatirea coordonarii mana gura; aceste abilitati vor contribui pe viitor la vorbire si pregatesc bebelusul pentru descoperirea texturilor noi atunci cand vine vorba de mancare. Poate ameliora si disconfortul din perioada eruptiei dentare.
Poate fi achizitionata de aici.
CARDURI ALB-NEGRU-ROSU
Un set de carduri cu diferite imagini cu contraste puternice alb-negru-rosu ilustrand imagini abstracte, obiecte, animale sau cifre. Acestea stimuleaza vederea, imbunatatesc abilitatile cognitive, lingvistice si de observare. Fie ca le folositi cand va jucati pe salteluta sau cand sta pe burtica, le urmareste sau ii puteti exeplifica obiectele din imagine. De ce alb-negru-rosu? In primele luni bebelusii sunt sensibili la lumina si vad doar contraste puternice. Apoi vederea se imbunatateste si reusesc sa vada la o distanta de aproximativ 30-40 cm, urmand ca in jurul varstei de 4 luni sa distinga culori si in special culoarea rosie. Nu ma credeti pe cuvant? fugi repede si vezi cum reactioneaza bebelusul tau cand ii arati o esarfa rosie.
As putea spune ca in primele luni, jucaria preferata a fetitei mele a fost o carticica mica cu astfel de imagini. Era fascinata! Setul de carduri poate fi achizitionat de aici.
CILINDRU COLORAT CU BILE ZORNAITOARE
Este o jucarie distractiva si educativa care ajuta la dezvoltarea abilitatilor motrice fine si a coordonarii mana-ochi; la aceasta varsta poate facilita joaca pe burtica sau joaca din pozitia laterala. Avand in vedere ca se misca si scoate sunete, fie ca stau pe burta sau intr-o parte, bebelusii se vor intinde dupa ea; pas ce ajuta la rostogolie sau la tarare. Poate fi achizitionata de aici.
MINGE DE SILICON
O jucarie usoara, cu multiple cercuri subtiri ceea ce o fac usor de prins de catre manutele mici ale bebelusului. Aceasta jucarie va fi perfecta pentru dezvoltarea motricitatii: prinderiea unui obiect in mana, mutarea unui obiect dintr-o mana in alta. Avand si cativa banuti pe unele inele, este o jucarie care scoate sunete atunci cand e miscata, astfel ii ofera copilului posibiltatea de a explora mai multe simturi in acelasi timp: tactil, vaz si auz.
Fiind fabricata din silicon este perfecta si pentru dentitie. Poate fi achizitionata de aici.
HOPA-MITICA
Voi ati avut un hopa mitica cand erati mici? Aceasta jucarie este usor de prins in mana si este ideala pentru dezvoltarea abilitatilor motorii, coordonarii ochi-mana, si intelegerea relatiei cauza-efect. In contraste puternice, BOI danseaza pe uscat si face statul pe burtica mult mai amuzant;
Avantajul e ca poate fi folosit si in cada, BOI pluteste si aduce distractia in apa.
Poate fi achizitionata de aici.
Jucariile de mai sus au fost alese de pe site-ul Micostore.
ACTIVITATI SI JOCURI
Dupa varsta de 4 luni, dupa ce v-ati consolidat relatia plina de afectiune cu copilasul vostru, acesta incepe sa devina tot mai interesat de lumea din jurul sau. Astfel, incepe sa isi exploreze toate simturile. Haideti sa descoperim cateva jocuri simple care il vor ajuta pe bebelusul tau sa descopere lumea.
STATUL PE BURTICA – se pune mult accent pe statul pe burtica “tummy time” deoarece este o pozitie care antreneaza musculatura gatului dar si a coloanei; este o pozitie care incurajeaza tartul si mersul in patru labe in lunile urmatoare. Unii copii prefera aceasta pozitie, altii mai putin. Nu va lasati descurajati! Progrese mici si dese sunt cheia marilor succese. In varianta clasica, in momentul in care bebelusul sta pe burtica incercati sa ii distrageti atentia cu o jucarie care scoate sunete sau cartonasele alb-negru. Statul pe burtica poate avea mai multe variante decat cea clasica: sustinut pe burtica pe un brat ne jucam avion avion, pe pieptul unui parinte stam si vorbim fata in fata, stam in sezut pe canapea si punem copilasul pe coapse noastre, pe burtica; daca aveti acasa o minge mare de gimnastica, puteti pune copilasul pe burtica pe minge si sa il leganati usor, bineinteles in timp ce il tineti.
In cazul fetitei mele am avut cel mai mare succes atunci cand am pozitionat-o pe burtica in fata oglinzii, in prima parte a zilei. Daca tot am pomenit de oglinda, uite un alt exemplu de activitate pentru aceasta varsta: statul in oglinda.
PRINDE JUCARIA – Fiind etapa in care bebelusii invata sa prinda un obiect in mana, puteti exersa aceasta abilitate cu diferite jucarii. Mici si usor de prins in manuta. Va sugerez ca pentru inceput( 3 luni +), in timp ce bebelusul sta pe spate, sa ii oferiti jucariile din lateral, cat mai aproape de manuta lui, urmand ca dupa cateva saptamani sa puteti sa ii le aratati chiar in fata.
CUCU-BAU – Un joc simplu dar preferat de bebelusi. Fie ca va jucati cucu bau doar cu mainile sau o bucata de material, in aceasta etapa de varsta bebelusii vor fi incantati. In plus, nu uitati ca sunt in perioada in care incep sa socializeze tot mai mult asa ca vorbiti vorbti si iar vorbiti mult cu ei. Ce poate fi mai distractiv decat 5 degetele sau fata unuia dintre parinti? Atunci cand bebelusul sta asezat in pat sau pe masa de infasat unul dintre parinti poate sta aproape de el, fata in fata. Vorbiti sau scoateti diferite sunete amuzante. Jocul cu degetelele poate fi o alta activitate extrem de amuzanta si captivanta pentru un bebelus. Schimbarea scutecului sau imbracatul/dezbracatul se pot transforma in joaca astfel. Treptat o sa vedeti cum bebelusii incep sa imitie gesturile fetei, fie diferite sunete pe care le scoateti.
CITITI SI DESCOPERITI CARTICELE – Cititul este o activitate care nu are limita de varsta; poate fi o activitate extrem de benefica pentru copii chiar si la aceasta varsta, putand fi usor integrata in rutina de somn seara sau chiar si in timpul zilei. Pentru aceasta varsta alegeti carti cu imagini mari, usor de urmarit de catre copil, povesti scurte sau chiar poezii. In aceasta etapa bebelusii prefera predictibilitatea si repetitia. Eu am inceput sa ii citesc fetitei mele inca din jurul varstei de 4 luni, atat in timpul zilei cat si seara. Urmarea imaginile cu entuziasm, chiuia de fericire si gangurea in timp ce citeam. Astfel, seara este momentul nostru preferat si special: ne cuibarim in pat si citim o poveste simpatica.
ACTIVITATI CASNICE - Ai de intins rufele? Vrei sa speli vasele sau sa iti faci o cafea? Ia bebelusul cu tine in bucatarie. Daca spatiul iti permite tine-l pe o salteluta sau intr-un leagan/ baby bouncer. In timp ce iti desfasori activitatea povesteste-i bebelusului tau ce faci sau canta cantecele simple. Miscare, sunete, culori, voce, cuvinte noi, cantecele mmm… pare o activitate destul de interesanta pentru bebe. Stimuleaza toate simturile! Daca mai si primeste o lingura de lemn sau o bucata de hartie de copt sa se joace cu ele, cu siguranta statul in bucatarie va fi o activitate preferata.
Va readuc aminte, ca toate aceste activitati dar si folosirea jucariilor o facem sub atenta supraveghere a bebelusului. Inca sunt mici si imprevizibili! Sa vezi atunci cand incepe sa se rostogoleasca, ce imprevizibili vor fi!
Imbratisarile, pupicii si plimbarile in aer liber nu trebuie sa lipseasca din activitatile zilnice.
Bucurati-va de aceasta etapa, de timpul petrecut impreuna si folositi jucariile si activitatile in favoarea voastra.
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
Comments