Atunci cand un cuplu se hotaraste ca isi doreste un copil, este important sa stiti ca sanatatea ambilor partenteri poate influenta fertilitatea, evolutia sarcinii si starea de sanatate a viitorului copil. Asadar, in articolul de astazi o sa va spun care sunt recomandarile cu privire la consultatiile si investigatiile de planificare familiala pentru o sarcina.
1. ADOPTAREA UNUI STIL DE VIATA MAI SANATOS
Stim foarte bine ca in viata de zi cu zi exista multi factori care ne influenteaza sanatatea, dar iata ca unele studii recente ne demonstreaza ca un stil de viata sanatos cu 3 luni inaintea conceptiei impacteaza fertilitatea, evolutia sarcinii si sanatatea copilului. Masurile care implica un stil de viata mai sanatos trebuie sa vizeze ambii pateneri, atat mama cat si tatal.
Asadar, la ce trebuie sa fim mai atenti? (ambii parteneri)
Alegeti o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti cu evitarea alimentelor nesanatoase in exces si aport optim de lichide.
La acest capitol este important sa stiti ca obezitatea la mama se asociaza cu risc crescut de hipertensiune gestationala, preeclampsie, diabet zaharat gestation
al, macrosomie, anomalii ale travaliului si
nastere prin cezariana. Obezitatea la tata poate afecta parametrii de crestere ai fatului dar si dezvoltarea placentei, avand efecte adverse asupra evolutiei sarcinii. Totodata si o greutate prea mica la mama poate creste riscul unor complicatii cum ar fi greutatea mica la nastere a nou-nascutului. Din aceste motive se considera optim un IMC(indice de masa corporala - greutatea raportata la inaltime) intre 19-24. Daca aveti probleme cu kilogramele in plus, sau in minus, discutati cu un nutritionist care va poate ajuta sa ajungeti la o greutate optima inainte de sarcina.
O atentie deosebita trebuie sa acordati consumului de alcool, cafeina si tutun. Daca pana acum nu v-ati gasit un motiv mai bun sa renuntati sau sa reduceti consumul acestora, acum este momentul. In cazul mamelor avand in vedere ca pe parcursul sarcinii este complet interzis consumul de alcool si tutun, nu ar fi o idee rea sa incepeti sa reduceti aportul lor treptat inca dinainte sa ramaneti insarcinate. Si ca sa ii convingem si pe parteneri, va mentionez ca studii recente demonstreaza faptul ca inclusiv mamele fumatoare pasive au un risc mai crescut de avort, nastere prematura sau afectiuni ale fatului. Consumul de cafeina nu este interzis in sarcina, dar trebuie limitat la 200mg cafeina pe zi; asadar pentru cineva care consuma 3-4 cafele/zi, reduceti consumul de cafea la 1/zi.
Nu uitati ca stilul de viata sanatos implica si activitatea fizica regulata, un program de somn optim si diminuarea stresului cotidian. Un program de munca putin mai lejer, mai putine conflicte cu seful sau evitarea altor situatii stresante vor fi cu siguranta de ajutor in aceasta perioada.
2. CONSULTATII MEDICALE RECOMANDATE
Fie ca te adresezi medicului tau de familie, medicului ginecolog sau unui cabinet de planificare familiala acesta este primul pas, si este recomandat ca ambii parteneri sa fie prezenti la aceasta consultatie.
Consultatia de planificare familiala este recomandata cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata.
Iata ce consultatii medicale sunt recomandate:
- consult medical general, masurarea tensiunii arteriale si cantarire (pentru ambii parteneri)
- consult ginecologic + test PAP
- consult stomatologic – igiena cavitatii orale joaca un rol important in timpul sarcinii, iar unele probleme dentare lasate nerezolvate inainte de sarcina( carii, gingivita, paradontoza) se pot agrava in timpul sarcinii ceea ce face ca tratamentul acestora sa fie mai dificil sau sa creasca riscul de afectiuni la fat.
- reevaluare la medicul currant in cazul unor afectiuni cornice
Cu ocazia acestor consultatii va fi evaluata starea de sanatate a ambilor parteneri si aveti posibilitatea sa discutati cu medicul dumneavoastra alte aspecte legate de sanatate, care va ingrijoreaza.
Evaluarea istoricului medical
Este important sa ii comunicati medicului problemele de sanatate atat personale cat si familiale pentru a stii daca sunt necesare investigatii suplimentare inainte sau in timpul sarcinii.
- istoricul medical familial: avand in vedere posibilitatea transmiterii unor boli ereditare trebuie avut in vedere daca in familie sunt cazuri de boli cronice( tensiune arterial, diabet, depresie, surditate, orbire), boli genetice( sindrom Down, talasemie, fibroza chistica, hemofilie), afectiuni neurologice etc.
- istoricul medical al partenerilor: afectiuni cronice( ex.HTA, diabet, depresie, astm, boli
tiroidiene, epilepsie, poliartrita reumatoida) si tratamentul cronic; istoricul personal de
interventii chirurgicale, afectiuni acute sau alergii cunoscute.
In cazul femeilor trebuie discutat si despre istoricul ginecologic – regularitatea ciclului menstrual, daca au fost sarcini anterioare, nasteri anterioare, avorturi, complicatii ale sarcinilor si nasterilor anterioare, antecedente legate de infectiile vaginale si rezultatele ultimului test Papanicolau.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre starea de sanatate, deoarece afectiunile cronice sau acute ale ambilor parteneri pot influenta in primul rand fertilitatea dar si ulterior evolutia sarcinii.
Cu atat mai mult, viitoarea mamica trebuie sa obtina un bun control al afectiunilor cronice cu cel putin 3 luni anterior sarcinii( de ex HTA, diabet, boli tiroidiene) deoarece fluctuatiile mari de tensiune si glicemie pot cauza avorturi spontane si afectarea fatului. Totodata unele medicamente folosite in tratamentul cronic sunt contraindicate in timpul sarcinii, asadar discutati cu medicul curant daca este nevoie sa inlocuiti anumite medicamente.
3. ANALIZE RECOMANDATE
In urma consultatiei si a discutiei cu medicul/ medicii de mai sus, veti primi cateva recomandari care au scopul de a consolida sanatatea partenerilor dar si pregatirea organismului pnetru o sarcina sanatoasa.
Analize recomandate pentru viitoarea mama:
- evaluarea statusul immunologic pentru infectiile cu Toxoplasma, Herpes simplex, CMV, Rujeola, Rubeola, Varicela, Hepatita B, HIV si in unele cazuri Sifilis, Chlamydia, Gonorrhea, Mycoplasma.
- hemoleucograma, glicemie, evaluarea functiei tiroidiene dar si a nivelului de fier, calciu,
vitamina D +- alte analize uzuale
- grup sanguin si RH
Analize recomandate pentru viitorul tata:
- analize uzuale
- grup sanguin si Rh
+- risc infectii cu transmitere sexuala( HIV, Hepatita B, Sifilis etc)
La capitolul analize as atrage atentia asupra importantei cunoasterii grupului de sange si a Rh-ului pentru ambii parteneri, dar mai ales pentru mama. In cazul in care mama are Rh NEGATIV in timpul sarcinii trebuie efectuate analize suplimentare pentru a depista din timp unele posibile complicatii in timpul sarcinii sau dupa nastere, atat pentru mama cat si pentru copil.
4. ALTE RECOMANDARI
Evaluarea statusului vaccinal al mamei
Inainte de a ramane insarcinata, medicul trebuie sa evalueze statusul imunologic si vaccinal al viitoarei mamici cu privire la majoritatea infectiilor care pot avea consecinte negative asupra evolutiei sarcinii si fatului.
In functie de rezultatul analizelor mentionate mai sus medicul va poate recomanda vaccinuri suplimentare, tratament sau veti stii pentru ce infectii nu aveti imunitate si trebuie sa le preveniti cu predilectie in timpul sarcinii.
Vaccinarea impotriva Hepatitei B, a Varicelei si a Rubeolei este contraindicata in timpul sarcinii, motiv pentru care in cazul lipsei anticorpilor in sange, aceste vaccinuri sunt recomandate inainte de sarcina.
De exemplu emotiile, stresul dar si riscul de complicatii se reduc semnificativ atunci cand mama are ai imunitate impotriva varicelei sau rubeolei si in timpul sarcinii intra in contact
cu un copil care ii poate transmite una dintre aceste boli infectioase. In caz contrar, lucrurile pot fi mai complicate.
Ulterior, in timpul sarcinii sunt recomandate vaccinul antigripal si vaccinul DifteroTetenoPertusis care previne formele severe de gripa sau pertusis la copilul mic.
Suplimente necesare inainte de sarcina
Conform recomandarilor actuale ale societatilor de obstetrica ginecologie, si nu numai, se recomanda suplimentarea cu acid folic 400ug cu 3 luni inainte de conceptie. Un nivel optim al acidul folic inca din primele saptamani de sarcina este important pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a fatului si pentru a preveni defectele de inchidere a tubului neural( in principal afectiuni ale coloanei vertebrale si neurologice).
In functie de rezultatul analizelor recomandate medicul va poate recomanda suplimente cu fier, calciu si/sau vitamina D.
In concluzie, atunci cand planificati o sarcina acordati o atentie deosebita si asupra sanatatii voastre, a ambilor parteneri. Incepeti cu adoptarea unui stil de viata mai sanatos, scaderea in greutate si reducerea sau chiar renuntarea la tutun si alcool. Nu uitati sa faceti o vizita la medic, analizele recomandate si in cazul viitoarelor mamici sa incepeti suplimentarea cu acid folic. Toate aceste lucruri contribuie la sanatatea copilului inca dinainte de a fi conceput.
Informatiile din acest articol sunt avizate si de Dr. Ioan Boleac - medic specialist ginecolog, pe care il puteti gasi pentru consultatii la Clinicile Lilmed, Gynera, Femme Boutique si Clinica Dr. Albu din Bucuresti.
Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?
Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall.
ความคิดเห็น