top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

ROLUL VITAMINEI D, RAHITISMUL SI MITUL FONTANELEI

Updated: Apr 7


vitamina D rahitism fontanela copii oase rahitism, Suplimente cu vitamina D.  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo: https://sourceray.com/portable-xray-best-for-child-xrays/

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine din organism. Avand in vedere ca inca din maternitate primesti recomandarea de a administra vitamina D hai sa aflam DE CE este atat de importanta aceasta vitamina. Am scris acest articol din dorinta de a-ti raspunde la cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect:

"De ce trebuie sa administram vitamina D?

Cum imi dau seama daca copilul meu are deficit de vitamina D?

Daca are fontanela inchisa mai administram vitamina D?

Are vitamina D legatura cu somnul?

Ce este rahitismul? "


Vitamina D, numita si calciferol, este o vitamina liposolubila complet diferita fata de toate celelalte vitamine. Fiind liposolubila ea se dizolva doar in substante uleioase, motivul pentru care majoritatea preparatelor de vitamina D sunt uleioase.

Exista 2 forme de vitamina D:

- D3 = COLECALCIFEROL care se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea razelor solare sau poate fi obtinuta din alimentele de origine animala si suplimente/vitamine orale

- D2 = ERGOCALCIFEROL obtinuta din plante

Rolul vitaminei D in organism

Aceasta vitamina este indispensabila organismului uman si are un rol important in asigurarea nivelelor optime de calciu si mentinerea sanatatii sistemului osos. Studiile recente au dovedit ca vitamina D are numeroase implicari in sistemul imun, respirator si metabolic.

Functia principala a vitaminei D este aceea de a facilita absorbtia calciului de la nivelul intestinului. Stimuleaza absorbtia fosforului de la nivelul intestinului subtire dar si reabsorbtia calciului din oase. Prin aceste efecte calciferolului, vitamina D, ajuta la mineralizarea oaselor( intarirea oaselor).

Numeroase cercetari au demonstat ca aceasta vitamina are efecte benefice asupra sistemului imun, imbunatatind capacitatea de aparare in fata virusilor si a bacterilor.

In mod surprinzator, se pare ca tot vitamina D este implicata si in buna functionare a creierului prin stabilizarea retelelor perineuronale, avand efect asupra memoriei si invatarii.


Avand in vedere rolul vitaminei D in organism, nivele scazute ale vitaminei D( <20ng/ml) la copii au fost corelate cu:

- Afectarea mineralizarii oaselor

- Incidenta mai crescuta a infectiilor de tract respirator

- Incidenta mai crescuta a manifestarilor alergice, inclusiv a dermatitei atopice si a crizelor de astm

- Deficit in dezvoltarea neurologica( gandire, memorie)

- Risc mai crescut pentru tulburari de somn( perioade mai scurte de somn, somn neodihnitor)

- Un control mai slab al nivelelor glicemice la cei cu diabet

- Recaderi mai frecvente in cazul bolilor intestinale inflamatorii

- Dispozitie afectiva trista, risc mai crescut de tulburari depresive


" Lipsa vitaminei D poate fi asociata cu tulburari de somn la bebelusi ? "

Raspunsul este DA. Asa cum am mentionat mai sus, unele studii au dovedit ca deficitul de vitamina D poate fi asociat cu afectarea rutinei de somn a bebelusului, cu treziri mai frecvente si/sau reducerea orelor de somn la copii.


vitamina D rahitism fontanela copii oase rahitism, Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby, nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo: https://radiopaedia.org/cases

Cauze ale deficitului de vitamina D:

- Expunere insuficienta la soare

- Aportul scazut din alimente si din laptele de mama

- Lipsa suplimentarii optime cu vitamina D

- Obezitatea

- Nasterea prematura

- Boli hepatice, ranale sau tulburari de absorbtie la nivel intestinal( boala celiaca, fibroza chistica)

- Medicatie cronica care interactioneaza cu degradarea mai accelerata a vitaminei D: anticonvulsivante, antituberculoase



In mentinerea nivelelor optime de calciferol, nu este suficient un aport bogat de vitamina D deoarece aceasta este absorbita la nivel intestinal si „activata” la nivelul ficatului si rinichilor. Astfel, este necesara o buna functionare a intestinelor, a ficatului si a rinichilor dar si a paratiroidelor, glandele endocrine care influenteaza absorbtia de calciu. Pentru a-si exercita rolul sau principal, mineralizarea oaselor, pe langa vitamina D organismul are nevoie si de un aport optim de calciu. Vitamina D si calciul sunt 2 prieteni buni care actioneaza impreuna, unul fara altul nereusind sa-si indeplineasca misiunea principala.


Cum se diagnosticheaza deficitul de vitamina D?

In urma unui consult medical, medicul pediatru poate observa una sau mai multe din modificarile clinice mai jos mentionate, care pot ridica suspiciunea unui deficit de vitamina D. In acest caz tot medicul va solicita un set de analize de sange iar in unele cazuri si radiografii osoase pentru confirmarea diagnosicului.

Se considera ca absorbtia calciului este optima la un nivel in sange al vitaminei D peste 30 ng/ml, acesta fiind nivelul optim am viteminei D in sange. Din punct de vedere al analizelor de sange se interpreteaza ca valori ale vitaminei D intre 20-30ng/ml fiind insuficiente iar sub 20ng/ml fiind defint ca si deficit de vitamina D.

Testarea de rutina a deficitului de vitamina D nu este recomandat pentru populatia generala ci doar pentru persoanele care reprezinta factori de risc pentru acest deficit: semne de rahitism, copii cu obezitate( BMI> 30), copii din rasa neagra sau hispanica, boli cronice care afecteaza absorbtia si metabolismul vitaminei D.

Asadar, dupa ce cititi acest articol va rog sa NU mergeti maine cu copilul la vreun laborator pentru a-i verifica „vitamina D din sange”. Nu este recomandat sa solicitati din proprie initiativa dozarea vitaminei D din sange deoarece aceasta analiza se interpreteaza in context si in raport cu valorile altor analize.


RAHITISMUL

Rahitismul = boala in care este afectata mineralizarea oaselor, care apare cu predilectie la copiii mici, dar semnele acestei boli pot fi prezente pana la varsta la care se inchid cartilajele de crestere( 13-17 ani).

Rahitismul apare in principal din cauza deficitului de vitamina D insa poate fi implicat si deficitul de calciu sau fosfor.


deformarea oaselor in rahitism os sanatos os rahitic

vitamina D rahitism fontanela copii oase rahitism, Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby, nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu
photo: https://www.anatomynote.com/disease-anatomy/

Manifestari in rahitism:

- Deformari ale oaselor: craniului( bose frontale proeminente, fontanela anterioara larga dupa varsta de 9 luni sau persistenta ei dupa varsta de 18-24 de luni), toracelui( stern infundat/ proeminent, baze evazate), picioarelor( picioare in O sau X – genum/coxa valgum/varum);

- Dureri osoase

- Intarziere in aparitia dintilor( > 1 an si 6 luni) sau distrofii dentare

- Intarziere in dezvoltarea motorie in special intarzierea mersului

- Crampe musculare

- Distensie abdominala

- Stridor laringian

- Convulsii prin lipsa de calciu

- Infectii respiratorii frecvente


Cum imi dau seama daca copilul meu are deficit de vitamina D?

Manifestarile sus mentionate nu apar niciodata simultan sau toate. Acestea, de cele mai multe ori NU sunt sesizate de catre parinti. In concluzie, in general, parintii NU isi pot da seama daca copilul lor are deficit de vitamina D. Din acest motiv subliniez importanta controalelor pediatrice de rutina, mai ales pana la doi ani, consultatii cu ocazia carora medicul poate sesiza semnele rahitismului.


„ Continuam administrarea de vitamina D daca s-a inchis fontanela ? "

Dintre toate manifestarile rahitismului cred ca o atentie deosebita trebuie sa acordam fontanelei anterioare pentru ca despre fontanela anterioara si deficitul de vitamina D auzim discutii contradictorii din toate directiile.

Stiinta ne spune ca un nou nascut cu fontanela foarte larga sau persistenta fontanelei anterioare dupa varsta de 1 an si 6 luni pot fi semnele unui deficit de vitamina D. In caz contrar, inchiderea prematura a fontanelei NU este consecinta unui exces de vitamina D si nu justifica intreruperea profilaxiei rahitismului( administrare de vitamina D in doza mica cu scopul de a preveni rahitismul). Si tot studiile ne spun ca inchiderea precoce a fontanelei anterioare NU este asociata cu microcefalie.


In concluzie sper ca am reusit sa va conving de importanta vitaminei D si rolul ei plurifactorial in mentinerea sanatatii organismului. Avand in vedere ca rahitismul este o boala usor de prevenit va recomand sa cititi si despre surse naturale de vitamina D si profilaxia rahitimului prin suplimente.


Ai nevoie de un sfat medical, ACUM?

Imi poti scrie pe aplicatia Parentool sau poti programa o consiliere medicala prin videocall. 


Cu drag de copii si familii sanatoase,

rahitism, Suplimente cu vitamina D. Vigantol. Baby Guard. Mollers oil. Wellbaby, nou nascut  bebelus doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page