Tusea este un simptom frecvent in contextul infectiilor respiratorii. Este surprinzator uneori cum un copil atat de mic poate sa tuseasca atat de tare, nu? Insa, spre surprinderea parintilor, de cele mai multe ori tusea nu este un simptom de agravare. Dimpotriva, tusea este un reflex sanatos, protector prin care se indeparteaza mucusul, substantele iritante sau virusii/bacterile din caile respiratorii.
Pentru a-ti ajuta copilasul sa treaca mai usor peste episoadele de tuse, este important ca tu sa intelegi de ce apare tusea si care sunt semnele de alarma.
TUSEA PRODUCTIVA
Cel mai frecvent tusea productiva sau tusea umeda apare in cadrul rinofaringitelor din cauza mucusului excesiv. De obicei aceste cazuri incep cu 2-3 zile de secretii nazale apoi secretiile devin mai abundente si apare tusea productiva. Dupa ce seretiile nazale se amelioreaza persista tusea seaca care devine tot mai rara și poate dura pana la 2-3 saptamani.
Tusea productiva se va accentua mereu la somn, atunci cand copilul sta culcat pe spate deoarece secretiile nazale aluneca in faringe si crează senzatia de inec, iritatie si tuse. Curatarea nasului inainte de somn si mentinerea copilului pe un plan usor inclinat in timpul noptii pot ameliora situatia.
photo: www.today.com
Atunci cand secretiile nazale sunt foarte abundente cel mai bun tratament pentru ameliorarea tusei si a disconfortului este dezobstructia nazala. Cum? Lavaj nazal cu ser fiziologic sau cu apa de mare, de 3 ori pe zi, de 6 ori pe zi... de cate ori este nevoie. Este important sa curatam nasucul inainte de mancare si de culcare pentru a-i oferi un confort copilului. Pentru lavajul nazal eu le recomand mereu pacientilor mei HUMER, MARIMER, STARIMAR sau copiilor mai maricei CLINSIN MED. Sunt ușor de folosit și foarte eficiente.
Exista o categorie de siropuri cu efect mucolitic( derivati ai acetilcisteinei) însă sunt recomandate doar la o anumită categorie de vârsta si trebuie sa ne asiguram ca intr-adevăr este vorba de o tuse productiva. Administrate la un copil cu tuse seaca pot accentua accesele de tuse si din acest motiv le-as recomanda doar după un consult sau o discuție cu medicul pediatru.
In cadrul bronsiolitelor tusea poate fi mixta, si seaca si productiva, uneori greu de diferentiat de catre parinti intre tusea dintre o rinofaringita si o bronsiolita. Specific pentru tusea din bronsiolita este accentuarea pe parcursul noptii sau in timpul efortului fizic si asocierea cu sunetul specific de wheezing-suierat. In acest context simptomele apare din cauza inflamatiei mucoasei si a hipersecretiei de mucus din caile respiratorii. Vestea buna e ca si in cadrul bronsiolitelor, tusea productiva este ameliorata de lavajul nazal insa aici si terapia cu aerosoli va fi de ajutor. Aerosoli cu ce? Asta o sa va recomande pediatrul sau medicul de familie dupa un consult medical. Este important sa recunoasteti semnele de alarma enumerate mai jos, semne care ar trebui sa va duca de urgenta la medic.
TUSEA SEACA
Tusea seaca sau uscata apare frecvent in cadrul virozelor respiratorii si a gripei. Aceste imbolnaviri se manifesta adesea prin tuse seaca, rinoree apoasa, stranuturi, dureri musculare. Tusea seaca poate fi și simptomul unei pneumonii atunci când se asociaza cu febra. Sa nu uitam ca pneumoniile pot fi atat de cauza virala cat si bacteriana asadar antibioticul nu este intotdeauna o solutie! In toate aceste cazuri descrise mai sus tusea apare ca un mecanism iritativ.
photo: mommybites.com
Tusea seaca poate fi ameliorata cu o bautura calda sau o lingurita de miere.
Siropuri de tuse? Nu sunt preferatele mele si cred ca nici ale copiilor. In plus, nu avem prea multe studii care sa ne dovedeasca eficacitatea siropurilor de tuse din plante dar avem dovezi stintifice ca mierea amelioreaza tusea( atenție: nu administram miere copiilor sub 1 an).
Mai exista o categorie de siropuri care inhiba tusea la nivel central(antitusive), dar acestea le-as recomanda doar dupa un consult medical. Si mare atentie! NU vrem sa administram un sirop care inhiba tusea atunci cand vine vorba de tuse productiva.
Tusea seaca mai poate aparea in cadrul acceselor de astm si se asociaza cu wheezingul caracteristic. In astfel de cazuri, de cele mai multe ori parintii deja stiu sa recunoasca acest caracter al tusei si stiu sa intervina cu medicatia necesara.
Tusea seaca care nu afecteaza activitatea zilnica sau somnul, care nu se asociaza cu semne de alarma sau febra cel mai probabil nu este un simptom care ar trebui sa va ingrijoreze.
TUSEA LATRATOARE
Laringita este o infectie virala care produce inflamatia tesutului din apropierea corzilor vocale. Tusea in acest context este o tuse seaca, ascutita asemanatoare cu latratul unui catelus și din acest motiv o numim "tuse latratoare". Frecvent tusea se accentueaza pe parcursul noptii si este asociata cu voce ragusita. O plimbare in aer rece sau o baie cu abur cald poate ameliora tusea. In aceste cazuri siropurile de tuse cu siguranta nu au nici o eficienta. Formele usoare de laringita se pot ameliora in cateva zile fara mari interventii terapeutice insa, din nou, este important sa recunoasteti semnele de alarma si sa mergeti la medic daca acestea sunt prezente.
SEMNE DE ALARMA LA UN COPIL CARE TUSESTE
Semnele de alarma sunt semne sau simptome care pot sa sugereze agravarea bolii iar in aceasta situati ar trebui sa mergeti la medic de urgenta.
Semne de alarma:
- respiratie suieratoare, wheezing( video)
- dificultati de respiratie, retractii intercostale, balans toraco-abdominal
( video)
- cresterea frecventei respiratiilor( video)
- refuzul alimentatiei si a lichidelor
- tusea la un sugar mai mic de 3 luni
- cianoza buzelor
Indiferent de caracterul tusei hidratarea optima este extrem de importanta. Totodata evitati sa expuneti un copilul care tuseste la fumul de tigara, deoarece acest factor extern va agrava accesele de tuse.
Asa cum am explicat mai sus, tusea este simptomul unei viroze, mai rar al unei infectii bacteriene. Indiferent ce metoda de tratament vom incerca, este important sa intelegem ca pana nu se va vindeca boala care cauzeaza tusea nu se va opri nici tusea. Astfel, nici unul din siropurile de tuse nu va face tusea sa dispara ca prin minune.
Nu uitati ca in infectiile virale ale cailor respiratorii, tusea poate persista pana la 2-3 saptamani - tuse reziduala. Daca persista mai mult de 3 saptamani ar fi bine sa mergeti la medic.
In acest articol am abordat tusea care apare in contextul infectiilor respiratorii insa rareori tusea poate fi simptomul unei alergii, al unui reflux gastroesofagian sau al unui tic motor.
Cu drag de copii si familii fericite,
Comments