top of page
Writer's picturedr. Alexandra Latcu

VREI SA DEVII MEDIC PEDIATRU SAU NEONATOLOG?

Updated: Jun 18, 2022

Alegerea carierei este o decizie importanta in viata!

Am scris acest articol pentru studentii la medicina care se gandesc sa isi aleaga la rezidentiat specialiatea pediatrie sau neonatologie. Este un articol lung, insa sper sa expun cat mai exact tot ce presupune aceste specializari si sa va ajut in luarea unei decizii cat mai aproape de ceea ce vi se potriveste.

pediatru neonatolog rezidentiat specialitate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Atunci cand iti alegi o cariera este ideal sa ai calitatile necesare, sa stii ce presupune aceasta cariera, care este drumul pe care trebuie sa il urmezi, care sunt optiunile tale dupa terminarea studiilor dar si cum este remunerat jobul pe care il visezi.



CALITATI IMPORTANTE CA SI MEDIC

PEDIATRU SAU NEONATOLOG:


1. Rabdare si calm

Sa lucrezi cu copiii este frumos dar nu intotdeauna usor. In fata unui medic unii copiii pot fi agitati sau speriati. Copiii intotdeauna vin "la pachet" cu parintii, care uneori pot amplifica tensiunea din timpul consultatiei. Chiar daca tu esti un medic prietenos si placut, istoricul medical al copilului il poate face sa fie anxios in momentul examinarii. Astfel ca este extrem de important ca tu sa fi calm si sa ai multa rabdare. In plus, in situatii extreme parintii ingrijorati pot fi nervosi, insistenti sau chiar agresivi. Aceste situatii trebuie gestionate cu mult calm, trebuie sa ai rabdare sa le oferi parintilor raspunsurile la toate intrebarile pentru a-i linisti si pentru a-i asigura ca copilul lor este in siguranta.

In general pentru o consultatie prietenoasa trebuie sa aveti rabdare sa le explicati copiilor fiecare lucru pe care il faceti iar apoi sa le raspundeti parintilor unei liste lungi de intrebari.


2. Abilitati bune de comunicare

Atunci cand interactionezi cu un copil comunicarea verbala cat si cea non verbala sunt aspecte importante in timpul consultatiei. Ca si medic pediatru trebuie sa fi un bun comunicator, sa reusesti sa iti adaptezi discursul astfel incat se te inteleaga un copil dar si sa poti explica clar si concis parintilor diagnosticul si tratamentul. Cand vine vorba de tratamentul unor afectiuni cronice este necesar ca medicul sa il faca pe copil dar si pe parinti sa inteleaga gravitatea diagnosticului dar si importanta tratamentului. In plus, avand in vedere ca pacientul pediatric nu poate expune clar simptomele arta conversatiei cu pacientul si familia sa este un pas important spre aflarea diagnosticului corect.


3. Empatie

Ati spune ca in orice specialitate ca si medic trebuie sa fi empatic. Da! asa este. Insa pediatria si neonatologia iti solicita aceasta calitate. De ce? Unii copii pot fi inexplicabil de agitati in cabinetul medicului din primele secunde, inainte ca tu sa te apropi de ei, sau speriati inainte de o operatie sau o manopera invaziva. In aceste situatii tu trebuie sa reusesti sa te pui in locul pacientului sa iti adaptezi consultul situatiei si sa ii oferi copilului sprijinul si increderea de care are nevoie. Din nou, intra in poveste si parintii care pot fi foarte nelinistiti atunci cand copilul lor are "doar febra", o mama hiperprotectiva cu copilul ei diagnosticat cu cancer sau un tatic extrem de agitat in camera de urgente. Trebuie sa reusesti sa te pui si in pielea lor, sa la vorbesti clar, sa ii linistesti, sa le oferi incredere si uneori chiar sa ii incurajezi.


4. Sa fi dispus sa inveti o viata intreaga

Nu stiu cum e in alte specialitati, insa pediatria este o specialitate in dezvoltare continua sau chiar in schimbare continua. Nu e suficient ca anul acesta te-ai pus la curent cu toate noutatile dintr-un domeniu pentru ca in cativa ani apar recomandari si protocoale noi. Ca si pediatru trebuie sa fi la curent cu tot ce inseamna sanatatea copilului, de la devoltarea neuropsihomotorie in diferite etape de varsta pana la alimentatie, probleme psihologice sau psihiatrice dar si nenumarate boli care se pot manifesta diferit in functie de varsta.

Asadar, daca vrei sa fi medic pediatru trebuie sa inveti o viata intreaga!


5. Atentie la detalii

Pediatria si neonatologia sunt specialitati asemanatoare medicinei interne insa ingreunate de faptul ca anamneza este mai dificila si de faptul ca copiii nu isi pot exprima intotdeauna durerea. Daca aceasta meserie ar fi numai despre raceli si bubite, ar fi usor. Dar nu este asa! o sa va dau doua exemple care sublineaza importanta detaliilor si varietatea diagnosticelor pediatrice. Un nou nascut care are un plans slab la manipulare, este tahicardic, are tegumente usor marmorate, si abdomenul destins poate avea enterocolita ulceronecrotica sau sepsis. Daca nu observi aceste mici detalii, sau daca nu faci conexiunea dintre toate aceste semne si simptome diagnosticul poate fi mult intarzaiat. La fel, in pediatrie, un copil care se prezinta in cabinet pentru febra si "rosu in gat", putin palid dar cu nenumarate echimoze pe picioare, daca nu esti atent la detalii poti omite o hemopatie maligna la debut.

Asadar, atentia la detalii, cunoasterea semiologiei si o perspectiva larga asupra problemei sunt aspecte importante.


6. Sa-ti placa copiii si sa iti pastrezi copilaria in suflet

In cele de mai sus am incercat sa va demonstrez ca nu e suficient doar sa iti placa copiii ca sa crezi ca ai fi potrivit pentru aceasta meserie. Dar bineinteles ca si acesta este un aspect important, si odata cu inaintarea in varsta ar fi bine sa nu devi un medic sobru si protocolar pentru cu micutilor pacienti mereu le-ar placea un medic vesel si pus pe glume si joaca oricand.



REZIDENTIATUL

Consider ca lucrurile se vad complet diferit atunci cand esti student pe sectia de pediatrie/neonatologie, cand esti rezident sau cand esti medic specialist.

Ca si student probabil iti amintesti doar de niste copii simpatici, poate cateva cazuri mai interesante si cativa medici mai "colorati".

Atunci cand esti rezident esti 2 in 1, medic si secretara in acelasi timp. Mai in gluma mai in serios, pe langa timpul petrecut cu pacientul rezidentii se ocupa de redactarea scrisorilor medicale si tot ce inseamna operatiunile in sistemul informatic al spitalului si alte lucruri organizatorice, lucruri pe care parca nu le vezi atunci cande esti doar student.


Alegerea spitalului in care va desfasurati rezidentiatul este un lucru extrem de important. Fiecare centru universitar este faimos pt unele specialitati. Intotdeauna "intreaba un prieten -specialist" din zona cand vine vorba de alegerea orasului in care vrei sa iti continui rezidentiatul.


Pediatria generala are o curicula destul de complexa cu multe stagii pe diferite sectii, ceea ce inseamna ca in decurs de 5 ani o sa iti schimbi destul de frecvent locul unde lucrezi, trebuie sa fi pregatit sa lucrezi cu alti medici, alte asistente, alta sectie si alte reguli. Trebuie sa fi flexibil. Fiecare stagiu in pediatrie este important pentru ca te va ajuta sa iti dezvolti gandirea complexa in fata unui caz. Specialitatea de pediatrie nu e usoara, este asemanatoare cu cea de medicina interna, presupune cunoasterea tuturor patologiilor de la boli cardiovasculare pana la boli autoimune, oncologice dar si cunoasterea aspectelor ce tin de copilul sanatos, dezvoltare, psihologie, nutritie.

In timpul rezidentiatului programul de munca este de luni pana vineri de la 8 la 14-15, fara a fi nevoie sa revi dupa masa la contravizita asa cum se obisnuieste in specialitatile chirurgicale. In principiu revine in obligatia rezidentului de a efectua 2 garzi pe luna. In functie de orasul si spitalul in care iti alegi rezidentiatul si in functie de cati rezidenti sunt pe sectie programul de garzi poate fi mai incarcat sau mai lejer dar in rare cazuri se fac mai mult de 3-4 garzi/luna in aceasta specialitate. De cele mai multe ori garzile rezidentilor nu sunt platite, dar aici iar depinde de spitalul in care lucrezi. Oricum, din punctul meu de vedere ca si rezident, in limita decentei numarului de garzi, acestea ar trebui vazute ca si o oportunitate de a invata mai multe lucruri noi si de a simti ce presupune responsabilitatea de medic.

Neonatologia este o specialitate probabil mai usoara decat pediatria, cu cateva patologii frecvent intalnite in perioada neonatala dar si necesitatea cunoasterii nou nascutului sanatos. Totodata ca si neonatolog interactiuna medicului cu parintii este mai redusa iar comunicarea cu pacientul este non verbala :P, asa ca in aceasta specialitate nu iti sunt solicitate atat de mult abilitatile de comunicare. In plus, cred ca in rezidentiatul de neonatologie programul de garzi este ceva mai incarcat.


Cu bune cu rele, viata de rezident este frumoasa, dar atat de frumoasa pe cat ti-o faci tu. Ai grija cum iti imparti timpul la spital si timpul liber, profita de toate oportunitatile pe care ti le ofera viata de rezident dar fa-ti timp si pentru lucrurile care iti hranesc sufletul. Pastreaza un echilibru!



MEDIC SPECIALIST

Fiind medic specialist viziunea e cu totul diferita. Daca timp de 5 ani de zile, in rezidentiat, ti-ai petrecut timpul doar in spital, rar si in ambulator, viata de medic specialist iti ofera multiple oportunitati si in afara spitalului dar si toata responsabilitatea pe umerii tai. Totodata nu uitati si de cariera universitara pe care orice medic o poate practica in parale, incepand cu doctoratul si urmand cu pozitile de asistent universitar pana la profesor universitar.

pediatru neonatolog rezidentiat specialitate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

Optiuni ca si medic specialist neonatolog:

1. Spital de stat

2. Spital privat

Inca sunt multe spitale de stat, atat clinici univeristare, maternitati judetene sau din orase mai mici in care mai este nevoie de medici neonatologi. Daca iti doresti o viata mai intensa, cazuri mai complexe si terapie intensiva neonatala atunci locul tau este intr-o maternitate de grad III. Daca vrei o viata linistita, departe de agitatie, predominant cu copii si mamici sanatoase atunci te poti orienta spre o maternitate dintr-un orasel mai mic, unde este mare nevoie de medici neonatologi. Si munca intr-o maternitate privata poate fi linistita sau plina de actiune, depinde de la caz la caz.

Atat in sistemul privat cat si in sistemul de stat poti fi angajat cu norma intreaga sau doar pentru garzi, in functie de cum este nevoie si de disponibilitatea ta.

3. Centre de prematuri - spitale unde sunt tratati si monitorizati nou nascutii prematur dupa ce au depasit perioada critica.

4. Trainer cursuri pentru parinti si/sau consultant in alaptare( acestea necesita cateva studii in plus)


Optiuni ca si medic pediatru:

1. Spital de stat

2. Spital privat

Comparativ cu nevoia de medici neonatologi la nivel national, in marile centre universitare cu greu se mai scoate un post de medic pediatru, insa in orasele mai mici sunt multe posturi disponibile iar uneori munca in aceste spitale poate fi chiar mai solicitanta. Spitale private de pediatrie sunt destul de putine in tara dar exista si aceasta posibilitate. Exact cum am scris mai sus, si ca medic pediatu ai posibilitatea de a fi angajat cu norma intreaga pe o sectie sau doar pentru garzi

2. Unitatea de primiri urgente pediatrice - in orasele mai mari exista o zona a unitatilor de primiri urgente special dedicata doar pacientilor pediatrici. Aici vei prelua cazuri mai grave iar programul de munca presupune si multe ture de noapte.

3. Cabinet medical privat

4. Cabinet medical in ambulatorul de specialitate al spitalului de stat sau al unei policlinici de stat

5. Medic scolar/ de gradnita

6. Call center pediatric( ex. Peditel, Alopedi)

7. Trainer cursuri pentru parinti/ copii

8. Consultant medical in diferite proiecte de cercetare, companii medicale sau e-health


REMUNERATIA

Un subiect destul de tabu, care din punctul meu de vedere nu prea se discuta intre colegi, insa cred ca e important sa stii la ce sa te astepti deoarece remuneratia ca si medic poate fi diferita in functie de specialitatea pe care ti-o alegi si optiunile pe care le poti avea.


Ca si medic rezident salariul este acelasi, creste in fiecare an + sporurile aferente fiecarei sectii.

Ca si medic specialist( venituri aproximative):

- angajat cu norma intreaga in spital de stat: ~ 10000 ron/ luna + sporuri

- angajat cu norma intreaga in spital privat: 4000 - 10000 ron/luna + sporuri

- plata garzilor in spital de stat/privat: 400 - 1500ron/ garda

- cabinet medical privat 25-50% din costul consultatiei

- medic scolar/ gradinita: 2000-4000ron/luna


CONCLUZII

Eu, ca si medic pediatru as putea spune ca este cea mai frumoasa meserie! Dar acest lucru probabil il spune orice persoana care se regaseste perfect in cariera sa. Asadar nu va lasati influentati de acest indemn " alege specialitatea X- e cea mai frumoasa meserie".

pediatru neonatolog rezidentiat specialitate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu

In facultate intalnim diferiti medici, unii mai simpatici altii mai putin simpatici. Rar, intalnim medici extrem de dedicati, care ne pot fi si mentori, sau pe care ajungem sa ii apreciem extrem de mult. Nu confundati admiratia pe care o aveti pentru un medic cu dorinta de a fi medic in specialitatea respectiva. Pentru a stii cat mai bine ce specialitate vi se potriveste cel mai bine este sa faceti practica, voluntariat si garzi pe sectia respectiva.

Pediatria si neonatologia sunt doua specialitati frumoase care iti aduc in fata atat copii sanatosi cat si pacienti cu afectiuni mai usoare sau mai complicate, o meserie care iti asigura multa satisfactie profesionala.

Comparativ cu medicina de adulti, pediatria e impresionanta prin posibilitatea rapida de recuperare a copiilor, evolutia favorabila in multe boli cronice si tratamentele ceva mai usoare fata de adultii care au multe boli cronice si tratamente asociate. Totusi, impactul emotional in aceasta meserie este la cote maxime, nici pediatria sau neonatologia nu sunt ocolite de decese sau complicatii grave, situatii in care comunicarea cu parintii este dureroasa de ambele parti.

Neonatologia o specialitate cu multe posturi inca disponibile in spitale de stat dar cu putine optiuni extra comparativ cu pediatria, o specialitate care iti ofera multe optiuni si in afara spitalului. Eu, ca si medic pediatru reusesc sa imi satisfac si spiritul creativ in diferite campanii de informarea sau caritabile pe care le organizez si in implicarea mea in retelele de socializare.

Ambele specializari iti asigura un program de munca decent, cu un minim de garzi lunar cu exceptia situatiei in care alegi s alucrezi la un cabinet.

Specializarile pediatrice inseamna un pacinet x 2, copilul si parintele. De doua ori mai multa rabdare, calm, si explicatii comparativ cu orice alta specialitate.


Imi doresc ca fiecare medic sa isi aleaga specialitatea care i se potriveste, in care se regaseste si in care va reusi sa profeseze cu drag! o alegere de bun augur atat pentru pacienti cat si pentru comunitatea medicala, nu?


pediatru neonatolog rezidentiat specialitate bebelusi copii  doctor sfat medical cabinet pediatrie medic pediatru sighisoara dr alexandra latcu




3,804 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page